Wat is toch dat witte spul dat op mijn tarwegras groeit?
Een vraag die wij vaak van jullie krijgen: wat is toch dat witte spul dat op mijn tarwegras groeit? We geven je we je graag wat tips & tricks om dit te voorkomen.
Pluisvorming
Gelukkig hoeven witte pluisjes geen schimmel te zijn. Als kiemen dorst hebben, vormen ze kleine worteltjes die wortelharen worden genoemd. Op deze manier kunnen zaadjes vocht uit de lucht halen. Deze pluisvorming is in principe ongevaarlijk. Wortelharen kan je gewoon wegspoelen (voordat je het tarwegras wilt juicen). Het is een teken dat de kiemen dorst hebben.
Wat kan je doen om dit te voorkomen?
Om pluisvorming te voorkomen, is het belangrijk dat je je kiemen langer af moet spoelen of moet laten weken. Ze kunnen natuurlijk alleen vocht opnemen als je dat geeft. Geef daarnaast altijd water onder het matje. Zo kunnen de wortels het water het beste opnemen.
Tarwegras kweek tip #1
Spray altijd water onder de wortels, niet op de zaadjes.
Schimmel
Schimmel ontstaat - zoals wellicht bekend - door een combinatie van warmte en vocht. Schimmel heeft in tegenstelling tot de pluisjes een onaangename geur. Om schimmel in je tarwegras te voorkomen moet je de temperatuur verlagen. Spray daarnaast altijd water met een plantenspuit (in de beginnende groei fase nog op de zaadjes). Zorg dat je na een aantal dagen - als er een matje van wortels is ontstaan - altijd water geeft onder de wortels!
Tips om in de zomer goed tarwegras te kweken
In de zomer perioden kan de temperatuur regeling lastig zijn. Kweken is daarom soms ook lastiger. Een aantal manieren die je dan kunt toepassen om toch goed gras te kweken zijn de volgende. Allereerst raden we aan de tarwezaadjes / tarwegras een paar uur per dag in een lichte koeling te zetten. Ook kan je een ventilator rechtstreeks op het tarwegras te richten. Zo verlaag je de temperatuur en zorg je voor lucht circulatie. Twee dingen waar schimmels niet van houden. Je kunt daarnaast ook minder tarwezaadjes tegelijk kweken (waardoor er meer ruimte is tussen de zaadjes).
Tarwegras kweek tip #2
Zorg altijd voor frisse lucht en voldoende ventilatie.
Veel succes met het kweken! Als je net begint met kweken, is deze handleiding ook zeer geschikt voor je. En mocht je zelf nog een goede tip hebben voor de Tarwegraskoning... We horen natuurlijk graag van je!
p.s. ben je na het lezen van deze post ook geïnteresseerd in het kweken van tarwegras, maar heb jij nog geen kweekkit? Bestel er dan een via onze webshop. De link vind je hier.