- Over ons
- Algemene voorwaarden
- Garantie, Retourneren, Klachten & Reviews
- Veiligheid, Privacy & Cookies
- Bestelling & Betaalmogelijkheden
- Verzenden & Bezorgen
- Klantenservice
- Sitemap
- Laagsteprijsgarantie
Wat zegt de wetenschap?
Onderzoek over tarwegras:
Engels:
Wheat leaf nutritional analysis
Wheatgrass Nutrient Analysis Report
Wheat Grass Juice in Thalassemia
What Is Wheat Grass Used for Today?
Wheat grass juice reduces transfusion requirement in patients with thalassemia major: a pilot study
Hypolipidemic effect of fresh Triticum aestivum (wheat) grass juice in hypercholesterolemic rats
Effect of freeze drying and oven drying on antioxidant properties of fresh wheatgrass
Nederlands:
Johan Bolhuis
Tarwegrassap
Het staat misschien wat ver van uw bed, maar als u naar aanleiding van eerdere columns geïnspireerd bent geraakt om een slowjuicer of sapcentrifuge aan te schaffen heeft misschien ook al informatie gevonden over tarwegrassap. Tarwegras zit vol immuun stimulerende en -modulerende stoffen en heeft de GRAS status (Generally Recognized As Safe, oftewel veilig bij consumptie).
Dankzij de boeken van Ann Wigmore weten we al ruim veertig jaar dat tarwegras mogelijk gezond is. Vaak wordt beweerd dat het rijk is aan vitaminen en mineralen. Ik ben het daar niet mee eens. Dan kun je beter sap maken van bieten, veldsla, kool, wortelen en spinazie. Tarwegrassap bevat alleen redelijke doseringen vitamine C en ijzer, redelijk wat eiwit en vooral veel onverteerbare vezels.
Als je sap van tarwegras maakt dan heb je het probleem van de onverteerbare vezels opgelost. Het sap is prachtig groen (door het vele chlorofyl) en ik vind het lekker, vooral als je het mengt met wat vers sap van venkel of appel (met schil).
Al zitten er niet zoveel mineralen en vitaminen in gras, er zitten wel zeer veel anti-oxidanten in. Zoveel zelfs dat 1 mg graspoeder overeenkomt met de antioxidanten werking van 10 mg rutine of quercitine en het is als antioxidant zelfs bijna 20 x effectiever als vitamine C (1). Daarnaast bevat vers tarwegrassap diverse enzymen die ontstekingen kunnen remmen, stoffen die het cholesterol verlagen en diverse stoffen die mogelijk beschermen tegen kanker of zelfs groei van kanker remmen, waaronder het chlorofyl, diverse flavonoïden en glutathion.
Er zijn tenminste drie onderzoeken (2) verricht naar tarwegrassap bij mensen en tenminste drie studies (3) naar tarwegrastabletten bij mensen.
In het eerste onderzoek kregen 23 mensen met zwerende ontstekingen aan de endeldarm een maand lang dagelijks 100 ml vers tarwegras te drinken of een placebodrankje dat er op leek. Er werd gekeken naar frequentie van de ontlasting, bloedverlies, dagboeken van de patiënten, beoordeling door de arts en een scopie om de darm te bekijken. Tarwegras liet in deze kleine Israëlische studie een duidelijk gunstig effect zien, minder ontstekingen, minder bloedverlies, zonder bijwerkingen.
Een tweede studie is zeer recent gepubliceerd en hierin kregen 14 Koreaanse vrouwen dagelijks eveneens 100 ml tarwegrassap te drinken. Jonge vrouwen kunnen minder vruchtbaar zijn door blootstelling aan zogenaamde hormoon verstorende stoffen, waarvan Bisphenol-A (BPA) de meest bekende is. Gedurende twee weken zag men dat tarwegrassap de uitscheiding van BPA doet bevorderen en geleidelijk was er minder schade door BPA te meten. Tarwegrassap heeft dus mogelijk echt detox-effecten en ook in diverse studies met proefdieren is aangetoond dat tarwegrassap diverse kankerverwekkende stoffen minder schadelijk kan maken.
In de derde studie kregen 60 Italiaanse vrouwen met borstkanker, tijdens de chemokuur 60 ml tarwegrassap te drinken en dit bleek hun beenmerg deels te beschermen tegen de bijwerkingen van de chemo (FAC-kuur), de afweer was beter zonder dat de chemotherapie minder effectief werd.
De drie studies met de tarwegrastabletten gaan allen over vermindering van de bloedtransfusie behoefte bij mensen met bloedarmoede door Thalassemie. De oudste en de nieuwste studie laten zien dat er minder transfusies nodig waren, mensen konden makkelijker zelf rode bloedcellen aanmaken. De andere studie kon dit helaas niet bevestigen. Mogelijk zorgen de anti-oxidanten in het gras en de chlorofyl voor een langere levensduur en betere aanmaak van rode bloedcellen.
Mocht u toch eens wat anders willen drinken dan sinaasappelsap voor het ontbijt, neem dan gerust een glaasje liefst vers tarwegrassap.
Johan Bolhuis
1) PMID: 15291497
2) PMID: 11989836, PMID:21736952 en PMID:17571966
3) PMID: 15297687, PMID: 20135271 en PMID: 19205635
Hoe kunnen wij helpen?
Bel ons (Lokaal tarief)
ma t/m vrij 09.00 - 17.00
uur za en zo gesloten
Antwoord binnen één werkdag
Social media
Tarwegraskoning.nl
Kobaltstraat 2A
1411 AM, Naarden
Nederland Bekijk op Google Maps
Btw nummer: NL802464427BO1
KvK nummer: 32055825